istanbul

istanbul

Kareler: Heidelberg

Yine iş amaçlı bir gezi için yollara düşüp Almanya'ya vardığımda çok kısa bir nefes alma fırsatı yakaladım ve senelerdir görmek istediğim Heidelberg'i ziyaret ettim.

Ziyaretim sadece bir kaç saat sürdü. Bu güzel ve anlamlı şehre vardığımda çoktan hava kararmıştı. Sokaklarında bir saat kadar dolaştıktan sonra iş arkadaşımla bir akşam yemeği yedik ve yemek ertesinde asıl bulunmamız gereken mekan olan Frankfurt'a döndük.

Heidelberg için anlamlı şehir dememin en önemli sebebi burasının Avrupa kültürel tarihindeki yeri. Avrupa'nın en eski üniversitelerinden birisi burada. 14. yüzyılda kurulmuş olan Heidelberg üniversitesi 700 yıldır öğrenim hayatına devam ediyor. Özellikle felsefe üzerine iz bırakmış olan Hegel'den Gadamer'e kadar pek çok isim bu üniversitenin koridorlarını aşındırmış. Günümüzde de tıp alanında prestijli bir yeri var.

Üniversite dışında Max Planck Enstitüsü ve Avrupa Moleküler Biyoloji laboratuarları gibi bilimsel kurumlara ev sahipliği yapıyor bu ortaçağ şehri.

Kuruluşu 5. yüzyıla kadar giden Heidelberg, Necker nehrinin kıyısına yerleşmiş. Nehrin üzerindeki tarihi köprü ve şehrin hemen yanından itibaren yükselen tepelerin yamacında bulunan Heidelberg kalesi en önemli yapılar.

Sadece kısa bir akşam ziyareti ile yetinmek zorunda olduğumdan çok az fotoğraf çekebildim. Eski şehrin tarihi binalarından bir manzara sunayım ilk olarak. Arkada Heidelberg kalesi görülüyor.

heidelberg_castle

Özenle korunmuş eski binalar ile uyumlu olarak taş döşeli sokaklarında dolaştığınızda ister istemez geçmişin kokusunu duyuyorsunuz.

Şehrin ana caddesi olan Hauptstrasse'de sıralanmış binaların görüntüsü insanın gözünü okşuyor.

heidelberg_hauptstrasse

Uzun bir cadde olan Hauptstrasse'de yürürken arada yeni yapılmış ve tarihi dokuya uymayan binalar da görüyorsunuz. Yine de genel görünüm çok estetik ve uyumlu bir tablo yaratıyor.

Necker nehri üzerindeki tarihi köprünün başına dikilmiş olan ikiz kuleleri de görüntüledim. Askeri bir önemi var mıydı bu yapıların, yoksa köprüyü kullananlardan para almak için mi kullanılıyordu öğrenemedim.

Heidelberg_at_night

Kulelerin arasındaki kapıdan girip yürüdüğünüzde meşhur köprüye çıkıyorsunuz. Bu güzel köprüyü kale ile beraber fotoğraflamak için karşı kıyıya yürüdüm. Manzara etkileyiciydi, soğuk kış akşamında epeyi bir süre Heidelberg'i seyrettim.

heidelberg

Sadece bir iki saatliğine de olsa Heidelberg'in havasını solumak beni mutlu etti. Ne kaleyi ziyaret edebildim, ne de çevreyi gezebildim ancak bu kadarcık bir tanışma bile benim için çok değerli olduğundan hemen Pirekare'de paylaşmak istedim.



4 yorum:

İlham Tokatlı dedi ki...

Aykut, kısa da olsa Heidelberg havası koklattın bize, teşekkürler.

Black Ability dedi ki...

Merhaba Aykut bey,
Size bir sorum olacak henüz çok amatörüm.
Panasonic GH4'ü röportaj video çekimleri için kullanmak istiyorum. Kadrajda sadece uzatılan mikrofon ve röportaj yapılan kişi olacak. Sizce Panasonic GH4'ün 14-140 mm kit lensi bu iş için yeterli olur mu ? Şimdiden teşekkürler.

Aykut Turhan dedi ki...

Sayın Black Ability,
Video çekimi konusunda tecrübeli değilim. Özellikle yakın çekimde fonu bulanıklaştırmak için yüksek diafram açıklığı gerekiyorsa daha hızlı bir objektif faydalı olabilir. Genel kullanım için ise 14-140mm objektif İsviçre çakısı gibi, her işi yapıyor. Çok özel bir talebiniz yoksa işinize yarayacağını sanıyorum.

Black Ability dedi ki...

Merhaba Turhan bey,
Verdiğiniz cevap için teşekkür ederim.
Sağlıcakla kalın.