istanbul

istanbul

Kareler: Dönüşen İstanbul

İstanbul'un son yıllardaki baş döndürücü değişimi her gün kendisini hissettiriyor. Şehrin farklılaşan silueti eski ile yeninin bir savaş alanına dönmüş durumda. Bu kadar hızlı bir dönüşüm ile nasıl baş edilebilir bilmiyorum.

Aşağıdaki resim geleneksel olarak İstanbul'u temsil eden vapurun arkasındaki değişen silueti ortaya koyuyor. Emektar şehir hattı vapuru her şeye rağmen "Ben de varım!" demeye devam ediyor ama arkada görülen Zorlu Center binaları sert görünümleri ile Boğaz'ın tepelerinde yerlerini aldı bir kere. Geleneksel olan daha ne kadar direnebilir acaba?


Tepeden bakınca durum çok daha çarpıcı olarak kendisini gösteriyor. Bir süre önce İstanbul'a dönüşümde içinde bulunduğum uçak Atatürk havalimanına inerken Levent'in yeni binalarının üzerinden geçtiğinde aşağıdaki fotoğrafı çektim. Dev binalar yavaş yavaş mütevazi semtlere doğru genişlemeye çalışıyor. Olasıdır ki 15-20 sene içinde resmin solunda görülen küçük apartmanların çoğu yerlerini yüksek kulelere teslim edecek.


Türkiye'nin en yüksek binası olan Safir veya havalı adıyla "Istanbul Sapphire" monolitik görünüşüyle karşımızda. Aşağıya yani Beşiktaş'a doğru yeni yapılan binalar, Kanyon AVM, Metrocity ve diğerleri yerlerini almış. Kaçınılmaz değişimin fotoğrafıdır bu.

Uçağın camının olumsuz etkisi özellikle fotoğrafın alt kısmında belirginleşiyor ama yapabileceğim bir şey yok.