Dijital karanlık oda, fotoğrafların son halini belirlemek için önemli. Kullandığım teçhizatı anlatırken fotoğraflarımı manipüle etmediğimi belirtmiştim. Ancak bu, ışık ayarlarını nihai olarak elden geçirmiyorum demek değil.
Şayet gerekiyorsa ışık/kontrast/renk değerlerini kişisel beğenime göre ince ayarlamaya tabi tutup fotoğrafı son haline getiriyorum. Bu işlem için kullandığım program Digikam.
Bilgisayarımdaki işletim sistemi Linux (OpenSuse) olduğundan açık kaynak kodlu Digikam ilk seçimim. Windows kullanan şanssızlar ile Apple kullanıcıları da aynı programı tercih edebilir. Tek yapmanız gereken www.digikam.org sitesinden programı indirmek.
Amacınız fotoğraflarınıza manipülasyon uygulamak ise, işe adını veren Photoshop en çok tercih edilen program. Ancak benim gibi resmi orijinalinden saptırmadan masum ayarlamalar yapmak istiyorsanız Digikam gerçekten çok iyi bir seçim. Üstelik tamamen ücretsiz ve kullanımı ile ilgili hem kendi sitesinde hem de youtube'da pek çok öğretici kaynak var.
Karanlık odaya girmeden ve bir sürü atık kimyasal ile dünyamız kirletmeden fotoğraflarınızı son haline getirmenin en kolay yolu bu gibi geliyor.
Güncelleme: Digikam yeni versiyonları ile iyice olgunlaştı. Jpg çeken bir hobi fotoğrafçısı olarak beklentilerimi karşılıyor.
Katmanlar ile çalışma gerektiğinde - ki benim için bu durum çok ender oluyor- Gimp ilk tercihim. Web sitesinden indirebileceğiniz Gimp çok yetenekli bir fotoğraf işleme ve grafik programı. Sadece kullandığım özelliklerini biliyorum ama yukarıda dediğim gibi, katmanlarla çalışmak için fazlasıyla imkan tanıyor. Özellikle para harcamak istiyorsanız ticari alternatifleri de alabilirsiniz tabii.
Gimp ana ekranınızda ayrı pencereler açarak çalışıyor. Ticari yazılımlara alışmış olanlar için onlara benzer ara yüzleri de var ancak özgün hali yukarıda görüldüğü gibi. Bu arada, Gimp'i ticari yazılım olarak adlandırmamamın çok basit bir sebebi var: Gimp tamamen ücretsiz. İndirip güvenle kullanabilirsiniz.
Güncelleme: Bazı fotoğrafları "raw" çekmeğe karar verince bu formatta çalışacak sağlam bir karanlık oda programı aradım ve farklı denemelerden sonra Rawtherapee'yi kullanmaya karar verdim.
Linux, Mac ve Windows sürümleri mevcut ve açık kaynak kodlu olduğundan tamamen ücretsiz. Rawtherapee web sayfasından indirebilirsiniz.
Ticari olarak en çok tercih edilen Lightroom ile rahatlıkla boy ölçüşebilecek bir program. Tek eksiği katmanlı çalışma. Fotoğrafın bir bölgesini izole edip üzerinde değişiklik yapamıyorsunuz. Ben bu yöntemi manipulasyon olarak kabul ettiğimden zaten kullanmıyorum. Bu sebeple Rawtherapee'de olmaması hiç sorun değil. Bu arada, Linux kullanıcıları için bu imkanı sunan alternatif program Darktable. Genel olarak baktığınızda Rawtheraphee ile Darktable arasındaki fark bundan oluşuyor. Rawtherapee'nin kullanımı bana daha kolay alışılır geldiği için tercih ettim.
Rawtherapee ile jpg formatındaki dosyalara da çok ince dokunuşlarda bulunabiliyorsunuz. Kullanımı bir miktar alışma gerektiriyor ancak yetenek olarak Digikam'den çok daha üstün olduğu tartışılmaz. Kullanılan algoritmalar ve hesaplama teknikleri daha üst düzey olduğundan basit bir yeniden ölçeklendirmede bile daha iyi sonuç alıyorsunuz. Yalnız, Rawtherapee'yi kuracağınız bilgisayarınızın işlemcisinin güçlü olmasında fayda var.
Programın editör penceresinin görünümü aşağıdaki gibi.
Sol tarafta histogram, küçük görünüm ve yapılan işlemlerin geçmişi görünüyor. Ortada fotoğrafın yer aldığı ana pencere var. Sağda ise editör kumandaları sıralanmış. Kullanım için youtube'da bulunan videolar faydalı olabilir. Arayüz Türkçe olarak da mevcut.
Fotoğrafla ciddi olarak ilgilenen amatörlere şiddetle tavsiye ederim. (Profesyonellerin benden tavsiye alması abes olur sanırım)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder