istanbul

istanbul

Teknik: Kullandığım Yazılım - II

Pirekare'ye ilk başladığımda yazdığım "Kullandığım Yazılım" sayfasını güncellemek istedim.

Aslında, kullandığım fotoğraf işleme programları değişmedi, o yazıda bahsettiklerimi hala kullanıyorum. Öte yandan, tahmin edebileceğiniz gibi bu programlar zaman içinde çok gelişti. İster amatörce bir yaklaşımla her fotoğrafınızla tek tek içinizden geldiği gibi oynayın, isterseniz profesyonellerin tercih ettiği gibi "iş akışı" oluşturup fotoğraflarınızda kendi tarzınızı yansıtın, açık kaynak kodlu ücretsiz yazılımlar artık neredeyse size eksiksiz alternatifler sunuyor.

Daha önce pek çok yazımda belirttiğim gibi, bilgisayarımda işletim sistemi olarak Linux kullanıyorum. Windows sayfasını kapatalı seneler oldu, Mac ise sadece kısa dönemli muhatap olduğum bir sistem -ki zaten kendisi Linux ile akraba olmaktadır.

Fotoğraf arşivim üzerinde çalışmak veya sadece fotoğraflara bakmak istediğimde ilk elimi attığım program Digikam oluyor. KDE arayüzlü Linux sürümlerinin standart fotoğraf işleme programıdır bu. Hızlı, pratik ve her yeni sürümünde biraz daha yetenekli!

Editör penceresinin genel görüntüsü şu şekilde.


Arayüzü Türkçe de olan program ile pek çok basit/orta seviye müdahaleyi hızlıca gerçekleştirebiliyorsunuz. Sadece fotoğraflarınızı izlemek istediğinizde ve bu arada sırada hızlı bir kaç müdahalede bulunmak istediğinizde ideal bir program Digikam.

Ekranın sağ tarafındaki seçenekler/özellikler bölümünü biraz yakınlaştırarak gösteriyorum.


"İş akışı" yönteminden çok tek tek genel düzeltme ve ayarlamalara uygun bir yapıdaki program gerçekten çok pratik ve öğrenmesi kolay.

Digikam web sitesine buradan erişebilirsiniz. Aslen bir Linux programı olmasına rağmen Windows ve Mac sürümleri de mevcut ve tamamen ücretsiz. Siteden indirip kullanmaya hemen başlayabilirsiniz.

İster RAW ister Jpg olsun, fotoğraflarımı bilgisayara yüklediğimde asıl karanlık oda olarak kullandığım program RawTherapee. Bu program tüm detaylı müdahale imkanlarıyla safkan bir dijital karanlık oda.

Katmanlı çalışma dışında herşeyi neredeyse mükemmelen yapan RawTherapee'nin ücretsiz bir program olduğuna insanın inanası gelmiyor. Yeni versiyonlarıyla pahalı ticari rakipleriyle arayı iyice kapatmış durumda.

RawTherapee genel görüntüsü.


Çok detaylı ayarlar penceresi ekranın yine sağında. Fotoğrafın bütün değişkenlerini buradan kontrol edebiliyorsunuz.

Bu kısmın yakınlaştırılmış görüntüsünü sunuyorum.


İlk kurulduğunda arayüzü İngilizce idi değiştirmedim ama dil seçeneklerinde Türkçe de var.

Bu programın matematiksel olarak yaptığı işlemler Digikam ile karşılaştırıldığında çok daha karmaşık olduğundan ciddi işlemci gücü talep ediyor ve daha fazla zaman alıyor. Buna rağmen, güçlü bir bilgisayarda rahatsız edecek bir bekleme olmuyor ve tabii sonuçlar çok başarılı.

Arayüzün bir detayını daha gösteriyorum.


Daha önce dediğim gibi katmanlı çalışma dışında her işi yapıyor RawTherapee. Yine Digikam'de olduğu gibi aslen bir Linux programı olmasına rağmen Windows ve Mac versiyonları da mevcut ve buradan hepsi indirilebilir. Açık kaynak kodlu olduğundan tamamen ücretsiz!

Katmanlarla çalışmak arzu edildiğinde Linux için iki seçenek var. Biri, RawTherapee'nin muadili olan ve katmanlı çalışmaya izin veren Darktable. Bu da çok yetenekli bir program. İkinci seçenek ise, karanlık oda olarak RawTherapee'yi kullanırken katmalı çalışma için Gimp kullanmak.

Gimp aslında fotoğrafçılığa özel olmayan bir grafik programı. Hem de çok iyi bir grafik programı. Grafik tasarım/çizim için de rahatlıkla kullanılabilir.

Ben katmanlarla çalışmayı normal iş akışımda kullanmadığımdan nadiren fotoğraflarımı Gimp ile açma gereği duyuyorum ancak gerektiğinde Gimp işte orada.


Arayüzü yine Türkçe. Son versiyonları ile iyice olgunlaştı, kendini ispat etti. Çok detaylı olduğu için bir miktar alışma süresi gerekiyor ama çok yetenekli bir program.

Ana pencerenin bir detayı aşağıda.


Gimp de yukarıdaki diğer programlar gibi açık kaynak kodlu ve ücretsiz. Buradan indirilebilir. Windows ve Mac versiyonları mevcut. Bir kaç sene öncesine kadar Windows versiyonu problemli çalışıyordu ama sanırım artık düzeldi.

Fotoğraflarımda bakanı kandıracak manipülasyonlar/hileler yapmıyorum. Bunun yanında, karanlık odada kendi tercihinize göre nihai hale getirilmemiş fotoğraflar eksik kalacağından mutlaka işinin ehli bir karanlık oda programı kullanmanızı tavsiye ediyorum.

Benim gibi bu işi hobi olarak yapanlar için bu aşama hem kendinizi ifade edebileceğiniz sonuçlara ulaşmanız açısında önemli hem de hobinizin hakkını verip, günlük rutin faaliyetlerin dışında bir konuda odaklanmanız açısından değerli bir süreç.





Hiç yorum yok: